ВТОРОНАГРАДЕН ТРУД ЗА КОНКУРСОТ „СКОПЈЕ НА НОВАТА ГЕНЕРАЦИЈА“

Организатор: EUROPE HOUSE SKOPJE Автори: Даниела Василева, Сара Велеска, Сара Трајкова Наслов на проект: Reimagining Colorwaves (Преосмислување на брановите во боја)...

Конкурсен труд за основно училиште во Подгорица / Biro Brut, Милев

Автори: Биро Брут + Димитар Милев (Тим Биро Брут: Методија Ѓорѓиев, Томе Димитриевски, Борјан Менкиноски) Соработници: Ангела Најдоска, Електроинженер; Дејан Ивановски, Градежен...

ААМ ги објави повиците за Големата годишна награда и за наградата „Андреја Дамјанов“

Асоцијацијата на архитекти на Македонија, ги објави следните повици: [gallery columns="1" size="full" link="file" ids="44058,44059"]

Ревитализација? / Лешочки манастир

Манастирите и црквите низ Македонија се едни од главните носители на традицијата на нашето градителско културно наследство. Со забрзаниот развој...

Kонкурсен труд за „Избор на идејно решение за локалитет фабрика Треска“ / Ивановски, Милушева, Дамјановска, Стојановски, Темелковска

Автори:Јован Ивановски, Паолина Милушева, Теа Дамјановска, Мхајло Стојановски и Билјана Темелковска Година на проектирање: 2021 Локација: Општина Центар, Скопје Во...

Црква Свети Димитрија / Марков манастир, XIV век

  Автор на истражување: м-р Владимир Таневски Период: XIV век Локација: Марковиот манастир, Маркова Сушица, Скопско Ктитор: Крал Волкашин и крал Марко Литература:...

Share SKOPJE 2023

На 10 Октомври 2023 се одржа форумот SHARE Скопје 2023 во малата сала на Филхармонијата на Република Северна Македонија. Комората...

Обука за практична примена на Ценовникот наменета за Даватели на инженерски услуги и Анкета за Предлог Закон за градење

Комората на овластени архитекти и инженери организира обука за примена на Ценовник за висината на минималиот надомест на инженерски услуги на...

Касарна „Михаило Апостолски“ / Охрид, средина на XX век

  Инвеститор: Југословенската народна армија - ЈНА Период на изградба:  1948-1953 Намена: сместување на војници и воени вежби Локација: Северен ден на Охрид...

Александар Гицов „Портрет на еден архитект” / фотогалерија

ХУМАНИТАРНА ИЗЛОЖБА АЛЕКСАНДАР ГИЦОВ „Портрет на еден архитект“ Место: НУЦК „Бели Мугри“ – Кочани Време: сабота, 30 септември 2023 г....

Губењето на надежта за промена кај поранешната фабрика за мебел „Треска“

Во кругот на фабриката Треска веќе се градат згради по прописно потпишана градежна дозвола од Општина центар. Надежта дека граѓаните...

Дигитална библиотека / Симетрион Студио

Година на изведба: 2022 Aвтор: Елена Анакиевска, Албана Бектеши Рамадани Проектантско биро: Симетрион Студио Соработници: Доган Дизајн Инвеститор: Интернационален Балкански...

Balkan Architectural Biennale – BAB, BACK TO THE ROOTS

П О В И К  за учество на Балканско архитектонско биенале БАБ Балканското архитектонско биенале (BAB 23) претставува отворена платформа за...

Стара Битолска Чаршија -Историско урбан развој Урбано архитектонски карактеристики” / Алтипармаков, Гeоргиева

Наслов: „Стара Битолска Чаршија -Историско урбан развој Урбано архитектонски карактеристики" Автори: Зоран Алтипармаков, Надежда Гeоргиева Превод на Француски: Le Courrier des Balkans,...

Термална бања / Милошевска, Исијанин

Автори: Милошевска Марија и Исијанин Бојана Семестар: VIII семестар Проектна задача : Термална бања Локација : с. Банско, Струмица Ментор: проф. д-р Михајло Зиноски...

Попаметен град 3.0 – Феникс или Апокалипса?

АКТО18 ја најави програмата за месец октомври, под името: Попаметен град 3.0 - Феникс или Апокалипса? АКТО ве кани на...

Македонија Осигурување, Скопје /фотогалерија/

Автори:  Кирил Муратовски, Мирослав Сидовски Година на изведба : 1977 Локација:  ул. 11ти Октомври бр.25, Скопје Фотографии: Борис Јурмовски  /2023/      ...