KDA House / Пејоски Архитекти

Тип: Индивидуална едносемејна куќа Година на проектирање: 2023 Локација: Скопје Статус: Во фаза на изведба Клиент: Приватен Проект и супервизија:...

Здравствен дом во Подгорица / Архитектура Нова

Meѓународен конкурс за идејно архитектонско решение на објектот Здравствен Дом во CIty Kvart, Подгорица Распишувач: Министерство за просторно планирање, урбанизам...

Две наградени идеи за предлог локации за идни меѓународни конкурси на TerraViva во Македонија

Интернационалната платформа за организирање на меѓународни конкурси за архитектура, TerraViva, позиционирана во Италија, ги објави резултатите од последниот повик на...

Како се проектира зоолошка градина? / Ивана Белчева

Нашите пријатели и поддржувачи B2 Sollution заедно со B2 Media, на својот подкаст споделуваат искуства, разговарајќи со луѓе од различна професионална...

Градска Општа Болница-Хирургија Св. Наум Охридски, Скопје /фотогалерија/

Автор: Драго Иблер (1894- 1964), Драго Галич (1907-1992) Година на изведба : 1933-1934 Локација:  бул. 11ти Октомври бр.53, Скопје Фотографии: Борис Јурмовски  /2023/    ...

Временската машина на Општина Чаир

Деновиве се акуелизираа дивоградбите и нивната легализација, со посебно внимание на Општина Чаир.  Медиумите известуваат за лажираните документи и манипулацијата...

Катна гаража “26 Јули”, Скопје /фотогалерија

Автори:   Минас Бакалчев, Митко Хаџи-Пуља, Александар Радевски, Саша Тасиќ, Дамјан Момировски, Никола Стрезовски Фасадно обликување:   Милан Мијалковиќ, PPAG Architects Изведба:  Гранит ...

Македонскиот павилјон од Венецијанското биенале изложен во претседателската Вила „Водно“

Денес во 13 часот, во претседателската Вила „Водно“ беше отворена изложбата „Лабораторија од минатото за иднината: Приказни за Летната школа за...

Факултет за архитектура при МИТ Универзитет – Скопје

Денес разговараме за образовните процеси и професионалната надградба во Македонија во сферата на архитектурата, но и за теми поврзани со...

Реакции за предлог планот за АЛУМИНА

Пред неколку дена, Општина Карпош го објави предлог Детален урбанистички план за АЛУМИНА,  паралелно со 3D визуелизација од проектот кој ...

МАКЕДОНСКА МРЕЖА НА ГРАДСКИ МОРФОЛОЗИ (ММГМ)

Минатиот четврток, на ден 07.12.2023 г. во просториите на Општина Центар, во состав на организацијата ИСУФ (анг. ISUF – International...

Михо Чакеља / 1909-1977

  Кратка биографија и достигнувања релевантни за развојот и афирмацијата на архитектурата и урбанистичкото планирање на Михо Чакеља   Михо...

Хотел „Неда“, Галичник / С. Брезоски

  Селото Галичник се наоѓа во Општина Маврово и Ростуше, во областа Мала Река. Сместено е на падините на планината Бистра, во центарот на регионот Мијачија....

Меѓународен конкурс за Музеј на современа уметност со повеќе содржини во Подгорица

Црна Гора продолжува со безкомпромисната решеност, да ги добива своите значајни објекти на меѓународни конкурси. Овој пат станува збор за...

Објавен предлогот за ДУП-от кај поранешна „Алумина“

Извор: Општина Карпош, skopskoeho.mk Насловна фотографија: Општина Карпош   Погледнете го извештајот кој содржи предлог за урбанистичко планирање на просторот...

МАГАЦИНИТЕ „СЛАВИЈА“ – Локален Центар на случувања

Покрај успешната иницијатива за меѓународниот конкурс за Расадник, на нашата страна одамна јавно говориме и за капацитетот и можностите на...