НАГРАДАТА “АНДРЕЈА ДАМЈАНОВ“ ОВАА ГОДИНА ЌЕ БИДЕ ДОДЕЛЕНА НА АРХИТЕКТОТ ЗОРИЦА БЛАЖЕВСКА

Архитектот Зорица Блажевска, професор при Архитектонскиот Факултет на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, е добитник на наградата за...

Прва годишна средба на архитекти и планери

Комората на овластени архитекти и овластени инженери има чест да Ве покани на Прва Годишна средба на архитекти и планери,...

Замина во пепелта и последниот атрактивен примерок на скопската еклектика на Водно

Скопје.... не не оставаш ниту ден да бидеме мирни и да здивнеме! Нема недела за тебе, нема ниту одмор во...

Изложба и промоција на монографија на Владимир Георгиевски

Извор: Веб страницата на Министерство за Култура Во Музејот на град Скопје денес, (7 декември, среда) во 20:00 часот ќе...

ЧИТАЊЕ ЗГРАДИ: ИЗВЕДУВАЧКИ ПРАКТИКИ ВО УРБАН КОНТЕКСТ

ИНТЕРАКТИВНО ПРЕДАВАЊЕ на театарскиот колектив #GEHEIMAGENTUR од Хамбург и ЈАВНА ДИСКУСИЈА. 7 декември 2022 година / 19 часот / КСП Центар -...

Предавање на Проф. д-р Тихомир Јукиќ – ШТО ДА СЕ ПРАВИ СЛЕДНО? ВИЗИИ И СТРАТЕГИИ ЗА РАЗВОЈ НА ГРАДОВИТЕ

  Ви ја пренесуваме веста дека ќе се одржи предавање во рамки на годишната докторска конференција на докторските студии по...

Меѓународен конкурс за идејно решение за шеталиштето во Будва

Општина Будва во Црна Гора, распиша меѓународен, општ, едностепен и анонимен конкурс за изработка на идејно урбанистичко - архитектонско решение...

Ценовникот за инженерски услуги во високоградба се објави во Службен Весник

Во службениот весник на РСМ бр.259 е објавен Ценовникот за минимален надоместок за инженерски услуги за високоградба. Во него во...

Вечерва во 20 часот во МКЦ, се отвора изложбата „ Атлас на македонската модерна архитектура “

Оваа архитектонска изложба е резултат на едногодишниот истражувачки проект „Атлас на македонската модерна архитектура“ кој Здружението на граѓани за поддршка...

ИКОМОС Македонија / 50 годишнината од усвојувањето на Конвенцијата за заштита на светското културно и природно наследство на УНЕСКО

Организација:  ИКОМОС Македонија Датум:  17 ноември 2022 год. Локација: Europe House во Скопје Во организација на ИКОМОС Македонија, на 17...