Венециско биенале за архитектура 2023

Ексклузивно за МАРХ од Венеција на англиски: Мади Биагиоли (Mahdi Biagioli) Превод на македонски:  Христина Секулоска Насловно фото >>>  ...

Јелен Капан Џамија / Скопје XVI – 1975

Китор:  непознат Година:  пред  1565 - 1973 Локација:  Бул. Гоце Делчев, денешна судска палата. Јелен Капан Џамија подигната во средината...

ИКОМОС Македонија / Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април 2023

Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите - 18 Април 2023 година е можност да се презентираат стратегии кои го прикажуваат...

Најавена е изградба на повеќенаменски комплекс „ Little America“ во Кавадарци

На социјалната мрежа instagram, најавена е инвестиција од 30 милиони евра во Кавадарци. Станува збор за, како велат самите -...

Соопштениja за јавноста на Македонското Археолошко Друштво и Икомос

Македонско археолошко друштво: „Со дрскиот и нетранспарентен предлог за дополнување на членот 65 од Законот за заштита на културното наследство,...

Предавање „Реконструкција на римскиот театар во Пула“

Предавање „Реконструкција на римскиот театар во Пула“ четврток 6-ти април 2023 во 12:00 часот онлајн преку платформата MS Teams линк...

Најава за изложба „Поинакви архитектонски доживувања“

Во галеријата „Пионери“ најавена е изложбата „Поинакви архитектонски доживувања“ на Тијана Стојковска. Делата се последица од откривање на врската меѓу...

„Реурбанизација на индустриските подрачја во градовите“ / Група студенти

Автори:  Елена Петровска, Ирина Стефановска, Марјан Димиќ, Дамјан Момировски, Павлинка Атанасова, Драгана Аговска, Наташа Ѓорѓиевска, Ивана Ангелова, Христина Стојчевска, Дарко...

Манипулации од страна на кандидатите за стекнување на овластувања – Известување на КОАИ

Комисиите за издавање на овластувања при КОАИ се соочуваат со голем број на манипулации од страна на кандидатите за стекнување...

ЛЕГАЛИЗАЦИЈА НА БЕСПРАВНО ИЗГРАДЕНИ ОБЈЕКТИ – ЗАВРШУВАЊЕ НА ИСТОРИСКИ ПРОЦЕС ИЛИ ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА БЕСКРАЈНАТА ПРИКАЗНА

На 23ти март, во просториите на EUROPE HOUSE во Скопје, во организација на Здружението за заштита на животните и животната средина Е.Д.Е.Н....