Победнички решенија за фасадата на Цементарница Усје, ПАРАМЕТРИК И ГРАДИНА / Андријевски, Пејовски, Николовски, Николоски, Трајаноски

 • February 8, 2018
 • noemi
Читај повеќе...

Победнички решенија за фасадата на Цементарница Усје, ПАРАМЕТРИК И ГРАДИНА / Андријевски, Пејовски, Николовски, Николоски, Трајаноски

Автори на трудовите: Сашо Андријевски, Мирослав Пејовски, Јосиф Николовски, Урош Николоски, Љубен Трајаноски Конкурс: Студентски конкурс за избор на најдобро решение за обнова на фасадни површини на објекти во сопственост …

 • February 7, 2018
 • filip
Читај повеќе...

Тимот на Сара Симоска меѓу 20те финалисти на конкурсот „ДОМ Русија“

Во заедничка организација на Стрелка КБ и Владата на Русија беше организиран меѓународен конкурс, на коj се бараа развојни концепти за домување. Крајната цел на истиот е да се добијат …

 • February 7, 2018
 • noemi
Читај повеќе...

Образци на раст: Неприродни Екологии, ЖИЧЕН ПЕЈСАЖ / Мојсоски, Николовски

ИНТЕГРАТИВНО СТУДИО Автори: Дарко Мојсоски, Давид Николовски Педагошки тим: доц. д-р Слободан Велевски / доц. д-р Марија Мано Велевска / Никола Ѓорѓиевски Проектна задача: Обрасци на раст – неприродни Екологии Локација:  северо-источен раб на градот …

 • February 6, 2018
 • filip
Читај повеќе...

Shape in scapes / Аудиовизуелна инсталација

Визуелен уметник: Стефано Каими Дизајнер на звуци: Матија Нуово Помошник за производство: Марко Усуели Извор: Студио Антиматерија Апстрактна презентација на три различни пејсажи: Маргерита ди Савоја (Италија), езеро Аскаја (Исланд), …

 • February 6, 2018
 • filip
Читај повеќе...

Critical Archive – Revealed

Со задоволство ја покануваме креативната заедница на Скопје, културни работници, архитекти и планери и сите други заинтересирани да присуствуваат на настанот “Критичка Aрхива – Разоткриена”. На 9 февруари (петок), 19: …

 • February 5, 2018
 • noemi
Читај повеќе...

РИМСКИОТ ГРАД СКУПИ

Период: I в. п.н.е – VI в. Локација: Зајчев Рид, Скопје Статус: римска колонија во провинцијата Дарданија – Colonia Flavia Scupiorum Површина: 43 хектари Скопје прв пат се формира како …

 • February 4, 2018
 • vase-amanito
Читај повеќе...

Стефано Перего во Скопје

Во просториите на Музејот на современа уметност, а во организација на Мелеем од Скопје, имавме прилика да го проследиме накусо материјалот кој го гради италијанскиот фотограф Стефано Перего. Предавањето го …

 • February 4, 2018
 • martina-shteriova
Читај повеќе...

Доделени наградите за конкурсот на темата „Индустрија во град“

Заврши конкурсот на Цементарница УСЈЕ и Архитектонскиот факултет од Скопје. Во склоп на студентската изложба на архитектонските студија која се отвори на 02.02.2018г. на Архитектонскиот факултет во Скопје беа доделени …

 • February 3, 2018
 • vase-amanito
Читај повеќе...

„Ние сметаме на вас!“ – ИАС11 – Отворање на изложбата

Вчера (02.02.18), во 11:00 часот во големата сала на Архитектонскиот факултет се отвори изложбата на студентски проекти по предметот Архитектонско студио, работени во зимскиот семестар од академската 2017/2018 година. Претставени …

 • February 1, 2018
 • sara-simoska
Читај повеќе...

FOSSILIZED MODERNISM предавање на Стефано Перего во Скопје

На 3ти февруари во кино салата на Музејот на Современата Уметност ќе се одржи предавањето на италијанскиот фотограф Стефано Перего.  Портфолиото на Стефано е богато и разнолико. Тој во последните …